جمعه 18 مهر 1404-7:32 | 2025/10/10
247
گزارش های متعدد و مستمر شهروندان حاکی از عرصه آرد نامناسب برای نانوایی ها در استان مازندران و شهرستان قائمشهر می باشد که کیفیت لازم را ندارد و این کاستی به یک موضوع جدی تبدیل شده چرا که از نظر علمی و فنی - کیفیت آرد نانوایی ها مستقیماً بر سلامت مردم مازندران تأثیرگذار است.
اندازه متن

آرینا خبر – رامین حسن زاده – نان یک کالای اساسی و اصلی غذایی است که کیفیت آن بر سلامت مردم تاثیرگذار است و توجه لازم و مستمر در بکارگیری استانداردهای ملی و جهانی تولید آرد می تواند در ارزیابی و بررسی معیارهای کیفیتی آرد راهکشا باشد و سبب بهبود و افزایش کیفیت تولید آرد مناسب برای نانوایی های استان مازندران شود.

متأسفانه در طول زمان، گزارش‌های متعددی درباره کیفیت نامناسب آردهای نانوایی در قائمشهر و برخی دیگر از شهرهای استان مازندران از گذشته وجود داشته است.

   رامین حسن زاده - فعال رسانه ای و مدیر مسئول آرینا خبر 

   پایگاه خبری و اطلاع رسانی ایرانیان

مشکل کیفیت نامناسب آرد نانوایی ها می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد و این مشکل پیامدهای مستقیمی بر کیفیت نان تولیدی و سلامت مردم می تواند در پی داشته باشد.

مشکل کیفیت آرد توزیع شده در قائمشهر و در سطح استان مازندران یک مسئله چندوجهی است که حل آن نیازمند عزم جدی مسئولان محلی و نظارت و پیگیری مستمر کارشناسان اداری سازمان های به مانند: استاندارد، معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی، سازمان جهاد کشاورزی، سازمان صنعت، معدن و تجارت - اداره کل غله و استانداری مازندران می باشد.

شرکت ها و کارخانه‌های آردسازی که به هر دلیل گندم نامرغوب تهیه و آرد بی کیفیت تولید و در سطج استان مازندران عرضه و توزیع می کند که منجر به تولید نان بی کیفیت و هدر رفت سرمایه های مالی می شوند و به سلامت مردم آسیب می زنند باید از نظر علمی به افکار عمومی و کارشناسان فنی سیستم اداری پاسخگو باشند.

البته نباید همیشه تقصیر تولید نان های بی کیفیت در نانوایی ها را به گردن کیفیت آرد تولید شده انداخت و نانوایان هم باید در تولید و پخت نان با کیفیت مطابق معیارهای استاندارد کوشا باشند.

خرید و دریافت نان باکیفیت حق مردم استان مازندران است و نانوایان نیز نباید به بهانه دریافت آرد نامرغوب و با کیفیت نامناسب - نان بی کیفیت به مردم تحویل دهند.

کارشناسان فنی دستگاه های اداری و همچنین کارگروه کارخانجات آرد استان مازندران با بازدیدهای میدانی باید بر رعایت دقیق تولید استاندارد تهیه آرد برای نانوایی ها توجه ویژه داشته باشند و با استفاده از امکانات آزمایشگاهی عملکرد مطلوب کارخانجات تولید آرد را در کیفیت و کمیت را بیشتر مد نظر کار خویش قرار دهند.

بارها در شبکه های مختلف تلویزیونی دیده شده است که فرمانداران شهرهای مختلف استان مازندران از نانوایی های استان بازدید می کنند و آنچه مد نظر آنان است  اغلب بررسی وزن خمیر نان می باشد.

در صورتی که شایسته می باشد که همراه مقامات ارشد اداری شهرستانها در بازدید از نانوایی ها هم کارشناسان دستگاه های مختلف اداری به مانند: سازمان استاندارد، دانشگاه علوم پزشکی، اداره غله و .. هم حضور داشته باشند تا از نظر فنی کیفیت آرد توزیع شده و چگونگی تهیه خمیر نان و کیفیت پخت نان را هم مورد بررسی فنی و آزمایشگاهی قرار دهند.

بارها شنیده شده که اغلب نانواها هم از کیفیت آرد توزیع شده در شهر قائمشهر رضایت ندارند.

 

 علل احتمالی کیفیت نامناسب آرد

- کیفیت گندم - تهیه گندم نامرغوب  

استفاده از گندم‌های با کیفیت پایین، گندم کهنه یا گندم‌های آلوده به آفات و سموم برای تهیه آراد نانوایی ها.

- وجود ناخالصی در گندم

وجود شن، سنگ ریزه، خاک و سایر مواد خارجی در گندم که در فرآیند تصفیه به خوبی جدا نشده‌اند.

- استفاده از آسیاب‌های قدیمی که قادر به تولید آرد با کیفیت مطلوب و عاری از ناخالصی‌ها نیستند.

- در کارخانه ها یا کارگاه های تولید آرد ممکن است که استانداردهای لازم برای الک کردن، سبوس‌گیری و غنی‌سازی آرد مطابق استاندارد ملی و استاندارد جهانی رعایت نشود.

- گاهی میزان سبوس باقی‌مانده در آرد بیش از حد مجاز است که هم بر رنگ و مزه نان تأثیر می‌گذارد و هم باعث کاهش کیفیت پخت می‌شود.

- شرایط نامناسب نگهداری و انبارداری هم می تواند در کاهش کیفیت آرد تولیدی برای نانوایی ها موثر باشد.

- نظارت ناکافی کارشناسان دستگاه های اداری به مانند: اداره استاندارد و اداره غله و دانشگاه علوم پزشکی می تواند در توزیع آردهای نانوایی با کیفیت نامناسب سطح نانوایی ها موثر باشد.

پیامدهای استفاده از آرد نامرغوب برای نانوایی ها

- نان های با کیفیت پایین سریع بیات و خشک شده و قابل استفاده نیستند.
- مصرف نان های تهیه شده از آردهای آلوده و بی کیفیت می تواند سبب پیدایش بیماری ها و مشکلات سلامتی در بین مردم شده و در درازمدت باعث پیدایش بیماری های گوارشی و عوارض جدی‌تر در بین مردم و مصرف کنندگان نان های بی کیفیت گردد.

- استفاده از آردهای بی کیفیت در نانوایی ها می تواند باعث هدر رفت منابع مالی بیت المال شده و همچنین نانواها برای جبران کیفیت پایین آرد، مجبور به استفاده از مواد افزودنی و مکمل در تهیه و پخت نان ها شوند که هزینه تولید نان افزایش پیدا می کند.

- نان مستقیماً با سبد غذایی مردم و همچنین کیفیت نان با سلامت مردم در ارتباط است و کیفیت پایین نان باعث نارضایتی گسترده عمومی می‌شود.

راهکارهای پیشنهادی و اقدامات لازم برای افزایش کیفیت نان

- افزایش نظارت و بازرسی میدانی سازمان‌های نظارتی مانند سازمان استاندارد و سازمان جهاد کشاورزی و دانشگاه علوم پزشکی و اداره کل غله - می تواند و بر تولید و توزیع آرد با کیفیت کارخانه‌های تولیدی برای نانوایی‌ها موثر واقع گردد و از توزیع آردهای غیراستاندارد جلوگیری کنند.

- نمونه‌برداری منظم و مستمر از آرد نانوایی‌ها و آزمایش آن در آزمایشگاه‌های معتبر برای سنجش شاخص‌های کیفیت مانند میزان پروتئین، خاکستر، رطوبت و ناخالصی آرد می تواند چاره ساز باشد.

- نانواها باید از نظر فنی و حقوقی آموزش ببینند که چگونه آرد مرغوب را از آرد نامرغوب تشخیص دهند و در صورت دریافت آرد بی‌کیفیت، حق اعتراض و پس‌دادن آن را داشته باشند چرا که سلامت مردم استان مازندران و شهر قائمشهر در این میان مهم می باشد.

- شهروندان مازندرانی باید بتوانند به راحتی مشکلات مربوط به کیفیت آرد و کیفیت پخت نان را به معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی یا سازمان استاندارد و ... استان مازندران گزارش دهند.

- حمایت از کشاورزان محلی برای تولید گندم باکیفیت‌تر می‌تواند در تولید آرد مرغوب برای نانوایی ها موثر باشد.

- فرآیند آسیاب آرد گندم استاندارد برای نانوایی ها در کارخانه‌های آردسازی مازندران یک موضوع مهم و کارشناسی در صنعت غذایی است که بر کیفیت نان پخت شده تاثیر مستقیم دارد و باید از نظر فنی و مدیریتی مورد بررسی و نظارت مستمر واقع شود تا گندم تازه و با کیفیت وارد شده و آرد مرغوب و با کیفیت در کارخانه‌های آردسازی تهیه شود و در سطح نانوایی های مازندران توزیع گردد.

عوامل مؤثر در فرآیند آسیاب گندم بر کیفیت آرد تولید شده

- تهیه و ورود گندم نامناسب برای کارخانه‌های آردسازی که کیفیت لازم را نداشته و دارای رطوبت بالا و آلوده به بیماری ها، آفات و کپک ها باشد می تواند سبب تولید آرد نامرغوب و با کیفیت پایین برای نانوایی ها مازندران و شهر قائمشهر باشد.

- شرایط نامناسب نگهداری گندم که دارای: رطوبت بالا، آلودگی به آفات و کپک‌ها باشد از نظر فنی و علمی می تواند قبل از آسیاب در کارخانه‌های آردسازی بر کیفیت گندم و تهیه آرد تأثیر منفی داشته باشد.

- اگر در کارخانه‌های آردسازی و در سیستم تمیز کردن گندم ناخالصی ها آن به مانند: شن، ماسه، خاک و ... به خوبی جدا نشوند در کیفیت آرد تولید شده تاثیر گذاری منفی خواهد داشت.

- کنترل نادرست رطوبت گندم قبل از آسیاب در سیستم نم زنی در کارخانه‌های آردسازی می‌تواند باعث مشکلاتی در جدا شدن پوسته سبوس از آندوسپرم و در نتیجه کاهش راندمان یا کیفیت آرد شود.

-  اگر فاصله و سرعت غلتک‌های آسیاب گندم در کارخانه‌های آردسازی به درستی تنظیم نباشد، ممکن است سبوس بیش از حد خرد شده و با آرد مخلوط شود که باعث تیره شدن رنگ آرد و کاهش کیفیت آن مانند پایین آمدن عدد ثبات خمیر ‌نان گردد.

- دستگاه‌های قدیمی و  فرسوده ممکن است نتوانند آرد با کیفیت یکنواخت و مطلوب در کارخانه‌های آردسازی تولید کنند.

- بسته‌بندی نامناسب می‌تواند باعث جذب رطوبت و فساد آرد شود.

- نگهداری غلط و انبار کردن غلط آرد در شرایط نامناسب مثل: دما و رطوبت بالا سبب کاهش کیفیت آرد می گردد.

پیامدهای استفاده از آرد با کیفیت نامناسب برای نانوایی‌ها

- مشکلات در فرآیند تخمیر و ورآمدن خمیر نان

- پایین آمدن کیفیت بافت نان و خشک شدن و بیات سریع نان و حجم کم نان

- طعم و رنگ نامطلوب نان

- کاهش رضایت مندی مردم

راهکارهای بهبود کیفیت نان

- کنترل کیفیت دقیق و انجام آزمایش‌های لازم بر روی گندم ورودی و آرد خروجی مانند: اندازه ‌گیری درصد پروتئین، عدد ثبات خمیر، میزان خاکستر و ...

- نگهداری و کالیبراسیون منظم دستگاه ها در کارخانه‌های آردسازی تضمینی است که نشان می دهد تمامی بخش‌های کارخانه در شرایط ایده‌آل کار می‌کنند.

- آموزش حرفه ای پرسنل در کارخانه‌های آردسازی می تواند سبب اطمینان باشد که اپراتورها با فرآیندهای صحیح انجام کار با دستگاه ها آشنا هستند.

- همکاری کارخانه‌های آردسازی با نانوایی ها و دریافت نظرات آنان برای تهیه و تولید آرد مرغوب و با کیفیت با تنظیم درست فرآیند آسیاب گندم برای تولید آرد برای نانوایی ها که نیازهای خالص نانوایی ها را برآورده کند.

انعکاس مشکلات فنی به مانند: کیفیت نامناسب آرد توزیع شده در نانوایی های قائمشهر در گذر زمان توسط رسانه ها می تواند باعث ایجاد حساسیت و پیگیری بیشتر توسط مسئولان و کارشناسان دلسوز شده چرا که نان مستقیماً بر سلامت مردم مازندران و شهروندان قائمشهری تأثیرگذار است.

منابع:

حسرت یک قرص نان با کیفیت؛ مردم مازندران گلایه‌مندند

https://www.irna.ir/news/85952513

ضرورت تأمین نان با کیفیت برای سفره مازندرانی‌ها

https://www.iribnews.ir/fa/news/5580562

کیفیت نامناسب نان در مازندران/ مردم ناراضی هستند

https://www.mehrnews.com/news/5907413

کیفیت آرد تولیدی مازندران ایده‌آل نیست

https://chameshomal.ir/8859

استاندار: مردم مازندران از کیفیت پایین نان گلایه دارند

https://www.irna.ir/news/85798679

بررسی دلایل کیفیت پایین نان در مازندران/ از کارخانه‌های آرد تا نانوایی‌ها

https://mazandasnaf.ir/35222

اهالی قائمشهر: نان بی‌کیفیت شهرستان بیشتر مورد مصرف دام است

https://www.isna.ir/news/8705-03543

تشکیل کارگروه نظارت بر آرد و نان در قائمشهر

https://www.ghalatnews.ir/index.aspx?fkeyid=&siteid=1&pageid=141&newsview=4440

درجه‌بندی نانوایی‌ها براساس کیفیت نان در مازندران

https://www.yjc.ir/fa/news/5364966

کیفیت نان در مازندران نامناسب است

https://www.mehrnews.com/news/6287144

پایش 138 واحد نانوایی در قائم شهر

https://jkmaz.ir/Home/ShowDetailsDocument?DocId=118676

تاکید فرماندار قائمشهر- تخلفات نانوایی ها را تحمل نمی کنم

https://borna.news/fa/news/267740

 

ضرورت توجه به قدرت رسانه و انجام یک کار منسجم رسانه ای برای کمک به دستگاه های اداری جهت بهبود کیفیت آرد و نان در استان مازندران و شهرستان قائمشهر

مطالب مرتبط:
آخرین اخبار